UMUM

Harta Tersembunyi Peninggalan Arwah II

Salam. Aku sebenarnya berbelah bahagi nak share cerita ni ke tak. Sebab macam personal la pulak. Aku tahu ada yang kenal aku sape. And thank you sebab whatsapp aku dulu. And korang just keep silence. Thanks. Haha.

Yang lebih dasyat, family besar aku. Dorang tak tahu. So aku dengan Nora kena serang bertubi tubi.

Tapi aku akan teruskan cerita ni. Dah aku menyelam separuh badan, aku basahkan seluruh badan je la terus. Dan aku faham ada ramai students yang request aku habiskan cerita aku sebab nak fokus pada Viva dan FYP pulak. Haha. Sorry dik.

Read More...

UMUM

Harta Tersembunyi Peninggalan Arwah

Salam. Aku nak cerita pasal keluarga aku. Aku dari keluarga yang besar. Aku ada 3 beradik termasuk aku. Aku ada kakak sorang. Dan adik perempuan sorang. Aku lelaki. Umur 24. InsyaAllah tahun depan kahwin hahaha. Doakan aku guys.

Ok sebelum aku cerita, aku kena bagi penjelasan tentang panggilan.

Datuk/Nenek = kitorang panggil Tok.

Moyang = kitorang panggil ayah tok/mak tok

Ayah kepada moyang (muit??) = kitorg panggil moyang.

Read More...

MISTERI, TRAVEL

Misteri Gunung Stong

PERJALANAN MENDAKI
Kisah Seram ini berlaku kira-kira setahun yang lalu semasa aku mengikuti ekspidisi Rakan Muda ke Gunung Stong. Gunung ini terletak di hutan Jelawang di negeri Kelantan. Kami sampai ketapak perkhemahan Gunung Stong jam 8:00 malam. Setelah selesai mendirikan khemah, masing-masing membersihkan diri. Ada yang mandi dibilik air yang disediakan, dan ada yang mandi disungai yang berdekatan. Ketika itu aku sudah merasa seram sejuk seolah-olah ada sesuatu yang memerhati gerak-geri kami.

Read More...

TRAVEL

[LOG] Bertahan di Gunung Banjaran Titiwangsa Selama 21 Hari (Trans Titiwangsa V3)

Penafian : Cerita ini adalah sebuah cerita sekumpulan anak muda yang diterajui seorang ‘Mountain Guide’ yang begitu teruja untuk menerokai keindahan alam ciptaan Illahi di tanah air sendiri. Cerita ini tidaklah sehebat perjalanan sesetengah pendaki ke Gunung Rinjani ataupun Gunung Everest, Gunung Kilimanjaro, mahupun ke Annapurna Base Camp yang menjanjikan view dan perjalanan merentasi ais serta glacier. Ini sebuah cerita sekumpulan pendaki muda dan sejarah pendakian di Malaysia sebagai kumpulan pendaki universiti pertama yg merentasi Banjaran Titiwangsa sejauh ~200km dalam masa 21 hari. Tanggapan setiap individu itu pasti berbeza. Niat kami hanya utk berkongsi cerita dan pengalaman. Ini adalah penceritaan individu dan dari perspektif kaca mata sendiri.

Read More...